Av     Publisert 10.09.2015 i Nyheter

Er du føre var kan du beskytte din egen virksomhet mot dårlige betalere, og forhindre betydelige tap.

Ferske tall fra Brønnøysundregistrene avslører en drastisk økning i antall konkurser. 403 bedrifter gikk konkurs i august, og det er Vestlandet som er hardest rammet av den negative trenden, melder Dagens Næringsliv. Hordaland opplevde en nesten-dobling av antall konkurser i august 2015 sammenlignet med samme måned i fjor, og tendensen er i snitt negativ over hele landet.

Frode Berg er sjef i den norske avdelingen av kredittbyrået Experian, og ser alvorlig på utviklingen.

– Basert på tallene fra finanskriseårene forventer vi sterk konkursvekst utover høsten, og at tallet vil ligge stabilt høyt i 2016, sier Berg til DN.no. I august steg antall konkurser og tvangsavviklinger med over ni prosent. Det er mye, forklarer han.

Les mer på Conta Inkasso: Stålsett deg for en bølge av konkurser.

Du får sjelden pengene tilbake

Morten Haugen, partner i Rime Advokatfirma DA, understreker hvor viktig det er å ta forholdsregler.

– I bobehandlinger ser jeg altfor ofte kreditorer som har fortsatt å levere til kunder lenge etter at de burde ha sagt stopp. Det er mulig å unngå eller i det minste redusere tap ved å være føre var og ha gode rutiner, sier Haugen.

Ofte vil du som kreditor stå et godt stykke bak i køen når et konkursbo skal gjøres opp. For eksempel skal ofte banker og finansinstitusjoner ha tilbake for sikkerheten de har i lånene de har gitt. Hvis du foretar en kredittsjekk før du gjør et større salg eller inngår et kundeforhold, har du betydelig bedre forutsetninger for å sikre dine egne penger og din egen bedrift.

Når bør jeg kredittsjekke? Les våre 9 gode tips.

Kilde: Brønnøysundregistrene/Dagens Næringsliv