Derfor bør du fakturere med EHF

Leverer du til det offentlige er det påbudt å fakturere i EHF-formatet, og det blir stadig mer utbredt i det private også. Med Conta Faktura er du klar for fremtiden.

Leverer du til det offentlige er det påbudt å fakturere i EHF-formatet, og det blir stadig mer utbredt i det private også. Med Conta Faktura er du klar for fremtiden.

Kort forklart: EHF står for «Elektronisk handelsformat» og er et filformat som gjør at fakturaen kommer direkte inn i økonomisystemet til mottakeren. I praksis blir fakturainformasjonen sendt som en maskinlesbar datafil istedenfor brevpost eller som et e-postvedlegg, og bokføringen skjer automatisk.

Sparer tid, penger og miljøet

Mange titalls tusen norske bedrifter kan motta EHF gjennom regnskapssystemer som er koblet til EHF-nettverket via aksesspunkter.

Sjansen er derfor stor for at mange av kundene dine kommer raskt på banen med å fortelle deg at de ønsker fakturaer i EHF-format, fordi de kan spare mye tid på å slippe å taste KID, fakturanummer og leverandøropplysninger manuelt.

Mange bedrifter vil foretrekke EHF av den grunnen alene, og kan du etterkomme dette vil det gjøre deg til en mer attraktiv samarbeidspartner. Det viser også at du er en proaktiv og seriøs leverandør.

I tillegg, hvis du ønsker å delta i offentlige anbud eller skal levere tjenester til stat eller kommune, har du ikke noe valg: Der gjelder kun EHF.

At det sparer miljøet for unødvendig sløsing av papir er en kjempefin bonus!

Standardisert og enkelt

EHF er norsk, men det er basert på EU-standarden PEPPOL, noe som betyr at i fremtiden vil europeiske firmaer kunne fakturere hverandre over landegrensene med den samme standarden som EHF er basert på.

Fakturering blir dermed standardisert på en virkelig stor skala.

Slik sender du EHF med Conta Faktura

Å sende fakturaer i EHF-formatet fra Conta Faktura er like lett som å sende faktura med e-post. Alt du trenger gjøre er å skrive inn firmanavn eller organisasjonsnummer til mottakeren når du skal sende fakturaen, og systemet vil automatisk gjenkjenne om de har støtte for EHF eller ikke.

Kort tid etter har mottakeren fått fakturaen inn i systemet sitt. Merk at du også kan sende kreditnotaer som EHF.

For å sende EHF med Conta Faktura kjøper du en pakke med tre, 20 eller 100 sendinger om gangen, fra kroner 3,98 per EHF. Som abonnent på Conta Pluss får du også tre EHF-sendinger gratis hver måned, og disse samles opp slik at du overfører de du eventuelt ikke bruker fra måned til måned.

Det er fra før varslet at EHF vil bli påbudt for fakturering mellom bedrifter, men det foreligger ikke noen dato for når dette skal skje per i dag. Likevel: Med Conta Faktura kan du være sikker på at du er klar for fremtiden!

Kommentarer

 1. Kåre Tønnesson:

  Hei. Jeg har nettopp begynt å bruke deres fakturaprogram og har laget min første faktura og prøver å sende den som EHF til en adressat som kan motta slike fakturaer, men jeg får ikke sendt den…
  feltet «send faktura» er grått, ser av denne meldingen: at jeg må legge til en kode?
  Hvis du må legge dem til: Gå til «Bilag» og så «Import» og velg formatet «Mamut GBAT-10» med UTF8-encoding. Legg til MVA kodene med satser i henhold til PDF-dokumentet.Klikk«Import».

  Hvordan gjør jeg det når jeg ikke får lagret min første faktura? Da finne det jo ingen bilag?

  • Jostein Hakestad:

   Hei, Kåre!

   Det hørtes ut som et ganske kjipt problem å støte på! Er du privatbruker eller firmabruker av Conta Faktura? Førstnevnte kan nemlig ikke sende EHF, da det kreves at man har et organisasjonsnummer. Foreslår at du kontakter kundeservice her: hjelp.conta.no/kontakt for å komme til bunns i det.

   Mvh
   Jostein Hakestad
   Webjournalist, Conta

 2. Son Blikk & Vent.:

  Hei hei

  Hvordan får jeg lastet opp vedlegg som skal sendes med fakturaer ??

  Vennlig hilsen
  Turi-Mette Hjelkrem

  • Bjørn Tore Søyland:

   Hei Turi-Mette!

   Når du har laget en faktura og går videre til neste side vil du få opp et valg om å laste opp vedlegg.

   Merk at du kan også laste opp et standardvedlegg ved å gå til Innstillinger og Fakturainnstillinger og laste opp der. Vedlegget du laster opp blir da vedlagt på hver faktura du sender ut.

   Mvh
   Bjørn Tore Søyland
   Webjournalist, Conta

 3. Kjersti Mørkved Jåsund:

  Hei,

  Jeg ønsker foreløpig å kunne sende fakturaen på vanlig e-post, slik jeg har gjort inntil nå. Er det mulig å gjøre via contafaktura som før? Eller må jeg gå over til EHF og betale for å sende e-post fra systemet deres?

  Mvh

  Kjersti

  • Jostein Hakestad:

   Hei Kjersti!

   Du har tre alternativer. Det ene er å kjøpe pakker med fakturaer på e-post på 3, 20 eller 100. Dette koster fra 3,98 per e-postsending. Vi skiller ikke mellom EHF og e-post i disse pakkene, så hvis du kjøper f.eks. 100 kreditter kan du bruke dem på EHF og e-postsending slik du selv ønsker.

   Det andre alternativet er å abonnere på Conta Pluss. Da kan du sende så mange fakturaer på e-post som du vil uten å betale ekstra, og du får dessuten 3 inkluderte EHF i måneden.

   Det tredje alternativet er å laste ned fakturaen i PDF-format, og sende fra din egen e-postadresse. Dette er fremdeles gratis.

   mvh
   Jostein Hakestad
   Webjournalist, Conta

 4. Torill Østraat:

  Hei

  Jeg sender lite fakturaer på denne tiden av året så jeg har fremdeles bare det gratis abbonementet. Kan jeg ikke sende en fakura nå i EHF format da uten å oppgradere?

  • Jostein Hakestad:

   Heisann Torill!

   Conta Pluss er ikke nødvendig for å sende EHF, men du får tre stk inkludert hver måned som abonnent på Pluss. Du kan også kjøpe pakker med Conta-kreditt for å sende EHF og e-postfakturaer (tre, 20 eller 100 om gangen). Hvis du ikke har Conta-kreditt nok til å sende flere vil du bli spurt om å kjøpe en slik pakke med kreditt neste gang du prøver å sende.

   Mvh
   Jostein Hakestad
   Webjournalist, Conta

 5. Bente Engelsen:

  Hei,

  jeg leser med interesse spørsmål om gebyr og svar fra dere mht EHF.
  Tenkte på det samme selv – ekstra vare «faktura og administrasjonsbegyr»? Alt dette tar jo tid!
  Hvor stort kan et påslag være – hva med kr 100.- ?

  • Jostein Hakestad:

   Hei Bente.

   Det er vanskelig for oss å gi en generell anbefaling på hvor stort et sånt gebyr skal være da det er så mange typer virksomheter som bruker Conta, for ikke å snakke om variasjonen i varer og tjenester som faktureres fra Conta Faktura. Men generelt bør man ikke være redd for å ta seg betalt for anvendt tid og innsats – med mindre noe annet er avtalt med kunden så klart.

   mvh
   Jostein Hakestad
   Webjournalist, Conta

 6. Eli Bjerkan:

  Noen av våre kunder ønsker EHF-faktura. Vi har derfor kjøpt Conta-kreditt .
  For å dekke den ekstra kostnaden med dette, ønsker vi å legge på et fakturagebyr. Er det noen måte dette kan gjøres automatisk, slik at det bare kommer på EHF-fakturaene, og ikke på de andre vi sender ut via epost?

  • Jostein Hakestad:

   Hei Eli!

   Løsningen jeg ville valgt er kanskje å lage en egen vare som er et fakturagebyr, og inkludere denne varen på fakturaene det gjelder. Er det noe som kunne fungert?

   Det er ingen måte å legge til et gebyr basert på hva slags sendemåte du velger, per i dag.

   mvh
   Jostein Hakestad
   Webjournalist, Conta

 7. Ivan Kristiansen:

  Hei

  Hvor får jeg kjøpt «pakken«med sendinger for å kunne sende EHF fakturaer fra Conta faktura?

  MVH
  Ivan

  • Bjørn Tore Søyland:

   Hei!

   Hvis du lager en faktura, og velger at du vil sende den med EHF kommer det opp et valg der du kan kjøpe Conta-kreditt. Du kan også gå til Innstillinger og Conta kreditt i Conta Faktura å fylle på. Finner du fortsatt ikke frem sender du oss bare en henvendelse via skjemaet på hjelp.conta.no/kontakt så hjelper vi deg videre.

   mvh
   Bjørn Tore
   Webjournalist, Conta

Legg igjen en kommentar

For spørsmål til brukerstøtte, bruk dette kontaktskjemaet.

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få flere gode tips og nyheter på e-post.

Lag en gratis konto og kom i gang