Hå Rugeri: Klekker hver tredje norske kylling

I Hå kommune på Jæren har de drevet med fjørfe siden 1940-tallet, og i dag klekker Hå Rugeri over 20 millioner kyllinger i året.

Post-thumb
- 5 min lesing
Kylling på en strand

I Hå kommune på Jæren har de drevet med fjørfe siden 1940-tallet, og i dag klekker Hå Rugeri over 20 millioner kyllinger i året.

Dette er en del av en serie der vi snakker med folk som bruker Conta-tjenestene, og finner ut hva som rører seg der ute av mennesker med fantastiske ideer og produkter. Tips oss gjerne om det er noen Conta-brukere du mener vi burde snakke med!

Det var farmoren og farfaren til daglig leder Arild Pollestad som først startet med høner i 1949, og det var en etablert familietradisjon da Pollestad-familien i 1995 bestemte seg for å satse stort på klekking.

Det første året produserte Hå Rugeri to millioner kyllinger, èn million over målet. Siden da har antallet økt kraftig, og nå klekker de over 20 millioner kyllinger hvert år. Det vil si at hver tredje norske kylling er en Jærbuer.

Det Arild driver på med i dag er ikke så ulikt fra det foreldrene og besteforeldrene hans drev på med.

– Det er en annen prosess og på en mye større skala, men det grunnleggende er det samme, sier han.

Vi snakket med Arild og resepsjons- og kontoransvarlig Ragnhild Reime om veien hit.

Arild Pollestad og Ragnhild Reime
Arild Pollestad og Ragnhild Reime

– Det er helt magisk

– Det mest fascinerende med denne jobben er det som skjer mange hundre tusen ganger i uka: du setter et egg inn i maskinen og så kommer det ut en kylling. Det blir du aldri lei av. Det er helt magisk, forteller Arild entusiastisk.

Veien dit er en lang prosess med fokus på kvalitet i hvert eneste ledd. I Skottland lever oldeforeldrene til eggene som klekkes på Hå Rugeri. Besteforeldrene vokser opp i Sverige, hvor de legger egg som sendes til Norge for å klekkes og ales opp.

Hver rugeeggprodusent har 7500 av disse foreldrehønene, og pakker rundt 7000 egg hver dag.

Hos Hå Rugeri ligger eggene tre uker i rugemaskiner – avanserte klimaskap som overvåker temperatur, fuktighet og lignende. Ut av maskinene kommer det ca. en halv million kyllinger per uke.

Å jobbe med levende kyllinger fører til spennende arbeidsdager. Det kan gå både opp og ned, og en vet aldri hvordan dagen vil se ut. Da er det viktig å ha gode støttespillere å lene seg på.

– Jeg setter veldig pris på samarbeidet med resten av verdikjeden, fra de som leverer egg til oss og de som får kyllingene. Vi følger kyllingene fra før eggene er lagt og helt ut, forteller Ragnhild.

Dyrevelferd i fokus

– Vi har et stort ansvar overfor kunder, leverandører og ansatte. Å drive en bedrift av dette slaget er en livsstil, og det ble min lodd i livet, ler Arild. Han har drevet med klekking i 25 år.

Lang erfaring innen familien gjorde at kunnskapen satt i veggene, men det var nytt å drive med fjørfe på en så stor skala. Derfor var det viktig å ha det i ryggmargen at fokuset skulle være å drive miljøvennlig og med god dyrevelferd for å produsere sunn mat.

For å nå det målet er det viktig for dem å ha respekt for kyllingene de har ansvar for, og sørger for at de har det best mulig.

På Hå Rugeri oversees dyrevelferd av både maskiner og mennesker. Eggene er under døgnovervåking, og det blir slått alarm ved temperaturendringer eller andre ting som går galt.

For tiden skifter de ut maskinene med den aller nyeste teknologien i Europa, slik at kvaliteten fortsetter å ligge på topp.

kyllinger på et samlebånd

Bruker Conta for å holde orden

Fordi de jobber med kyllinger på en så stor skala, er det ofte travelt på Hå Rugeri. Da gjelder det å finne effektive løsninger på de administrative oppgavene en møter som bedriftseier.

Når Hå Rugeri skulle finne et fakturasystem, var det viktig for dem å velge noe som passet best mulig til behovene deres.

– Vi valgte først Conta fordi vi likte layouten, sier Ragnhild. – Men det er også utrolig brukervennlig, og veldig lett å lage en faktura, legger hun til.

De har brukt Conta siden 2017. Ragnhild bruker programmet nesten hver eneste dag, og mener det definitivt møter den standarden de så etter: – I forhold til andre fakturaprogram er det veldig oversiktlig og tydelig, og gode vare- og kunderegistre hjelper oss å holde orden.

Rapportene i Conta bruker de jevnlig for å sjekke omsetning og status på ordrer. Når de har full oversikt kan de jobbe mer målrettet og effektivt.

– Rapportene er selvforklarende, sier Ragnhild fornøyd. Hun mener også at god kundeservice spiller inn:

– Når jeg lurer på noe så er Conta raskt ute med gode svar.

Globalt miljø

Fjørfemiljøet er globalt og bygget på ideutveksling. Med kun tre rugeriaktører i Norge, reiser folkene fra Hå Rugeri på messer og arrangementer rundt om i Europa.

De har besøkt Aviagen i Skottland, som aler opp oldeforeldrene, og nylig møtte de andre nordiske rugeri i Helsingborg. Maskinene må de også reise for å se på – de produseres ikke i Norge.

Men at Hå Rugeri ligger på Jæren tror de har mye å si for resultatene.

– Det er veldig bra klima her for å drive med ruging, sier Ragnhild. Naturgitte fordeler og et kompetent husdyrmiljø har vært med på å skape de gode resultatene. Det, og samarbeidet med de andre aktørene i bransjen, forklarer hun.

Hå Rugeri investerer i å holde produksjonen og kvaliteten på topp. Mottoet deres er at de skal klekke stjerner. Det har de troen på.

– Jeg er mest stolt av at vi er en stor del av norsk matproduksjon, og at vi lager ren mat – et produkt med god kvalitet, smiler Ragnhild.

Komplett regnskapsprogram for alle typer bedrifter

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Kun levere skattemelding / årsregnskap? Kom i gang med årsoppgjør i Conta!