Hva er en kreditnota?

Har du gjort feil på en faktura kan du ikke bare sende en ny. Du må først lage det som kalles en kreditnota for å annullere fakturaen som var feil.

Har du gjort feil på en faktura kan du ikke bare sende en ny. Du må først lage det som kalles en kreditnota for å annullere fakturaen som var feil.

En kreditnota opphever en faktura. Du må bruke kreditnota når du har utstedt en faktura som er feil og vil kansellere den. Det gjelder enten du har feil adresse for kunden, fakturaen har trykkfeil, eller det er prisen som ikke stemmer.

Kreditnota må brukes fordi alle fakturaene dine har et eget fakturanummer, og sletter du en faktura vil det bli hull i nummerrekken, noe som er ulovlig. I tillegg vil det bli feil i regnskapet om du utsteder en ny faktura oppå den gamle.

Du må derfor utstede en motfaktura, kalt kreditnota, som opphever summen på den original fakturaen.

Vanlige grunner til å opprette kreditnota er:

 • at du har fakturert for høy pris
 • at du har fakturert for mange varer
 • at kunden vil returnere varen
 • at det er en feil ved varen og kunden får prisavslag

Men selv når du skal endre navn eller adresse på fakturaen, må du bruke en kreditnota.

Hvis fakturaen din ikke følger kravene til fakturaer, må du annullere den.

Har du sendt fakturaen med feil til kunden, må du sende de kreditnotaen, sammen med en eventuell korrekt faktura. Du må føre både fakturaen med feil, kreditnotaen og den korrekte fakturaen i regnskapet ditt.

Krav til kreditnotaen

Ifølge bokføringsloven er det krav til at det skal være enkelt å spore opp fakturaer og kreditnotaer i regnskapet. Det skal gjøre skattemyndighetenes arbeid lettere ved en eventuell gjennomgang.

Kreditnotaen din må derfor ha et eget nummer og datoen på kreditnotaen må være dagen den ble utstedt. Det må komme tydelig frem fra kreditnotaen hvilken faktura den annullerer. Ellers bør kreditnotaen inneholde samme informasjon som fakturaen.

Eksempel på kreditnota:
Du har sendt en kunde en faktura for 7000 kroner, men du innser at etter avtalen deres har du fakturert 2000 kroner for mye. Da bør du utstede en kreditnota på 7000 kroner, mot den originale fakturaen, og lage en ny faktura for 5000 kroner. Send både kreditnotaen og den nye fakturaen til kunden.

Slik vil fakturaen se ut:

Eksempel på en faktura
Og slik vil en eventuell kreditnota se ut:

Eksempel på en kreditnota

Kreditnotaen er veldig lik fakturaen, men det kommer tydelig frem at det er en kreditnota. I stedet for «å betale» vil det stå «til gode», og andre beløp vil ha minus foran seg. Det er også oppgitt hvilken faktura den krediterer.

I Conta Faktura er det enkelt å utstede en kreditnota. Du velger bare fakturaen det gjelder i fakturalisten og trykker på «Lag kreditnota».

Hvordan du lager kreditnota i Conta Faktura

Du kan sende kreditnotaen som e-post, EHF, postlegge selv eller vi kan postlegge for deg.

Derfor bør du alltid kreditere hele fakturaer

Selv om du i dette tilfellet kunne ha utstedt en kreditnota for 2000 kroner, slik at det totale fakturabeløpet ble redusert til 6750 kroner, er det enklest å kreditere hele beløpet.

Å annullere deler av en faktura gjør det lettere for deg å føre feil i regnskapet. Har du en regnskapsfører, kan de måtte bruke mye mer tid på bokføringen. Vi vil gjøre ting enklest og billigst mulig for deg, så i Conta Faktura har du kun mulighet for å kreditere hele fakturaen.

Når du har registrert deg i MVA-registeret, er det også enklest å bruke en kreditnota for å kansellere hele fakturaen som gjorde at bedriften din overgikk grensen på 50 000 kroner, og deretter opprette en ny faktura for hele beløpet, inkludert merverdiavgift. Les mer om etterfakturering av MVA.

Kommentarer

 1. Pawel:

  Er det feil som krever kreditnota hvis har jeg utsatt kontantfaktura og kunden overføre penger med elektronisk overføring på kontoen.
  Alt annet stemmer.

  • Hanne Mørch:

   Hei Pawel, dette er i utgangspunktet feil, selv om det er snakk om liten forskjell. Den beste løsningen er å lage en kreditnota og utstede en vanlig faktura til kunden som du kan markere som betalt :)

   Mvh
   Hanne Mørch
   Webjournalist, Conta

 2. Jonny Bahr:

  Jeg lagde en kreditnota av feil faktura til en kunde. I mellomtiden så betalte kunden faktura’n.
  Innbetalingen fra kunde er riktig. Skikkelig uflaks og klønete fra min side. Hva gjør jeg for å få rettet opp i dette i regnskapet mitt, uten å forhåpentligvis forvirre min kunde noe mer?

  • Hanne Mørch:

   Hei Jonny, det er mulig å ordne opp i dette på kundereskontroen til kunden din. Men hvis du er usikker på hvordan det gjøres er det lurt å ta kontakt med en regnskapsfører :) Regnskapshjelp kan hjelpe deg.

   Mvh
   Hanne Mørch
   Webjournalist, Conta

Legg igjen en kommentar

For spørsmål til brukerstøtte, bruk dette kontaktskjemaet.

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få flere gode tips og nyheter på e-post.

Lag en gratis konto og kom i gang