Hva skjer når du passerer MVA-grensen?

Merverdiavgift (eller moms) er en avgift som betales ved kjøp av varer eller tjenester. Har du MVA-pliktig inntekt over 50 000 kroner må du registere deg i MVA-registeret, og kan da få fradrag på momsen du betaler til leverandørene dine.

Merverdiavgift (eller moms) er en avgift som betales ved kjøp av varer eller tjenester. Har du MVA-pliktig inntekt over 50 000 kroner må du registere deg i MVA-registeret, og kan da få fradrag på momsen du betaler til leverandørene dine.

Merverdiavgift er en form for skatt som forbrukere skal betale på de fleste varer og tjenester de kjøper. Det vil si at bedriften din må betale MVA på det du kjøper fra leverandørene dine.

Når du er registrert i MVA-registeret kan du få fradrag på all momsen du betaler, og du må sørge for å kreve inn MVA fra kundene dine.

Hvem må registrere seg i MVA-registeret?

Alle bedrifter med mer enn 50 000 kroner i avgiftspliktig omsetning i løpet av tolv måneder må registrere seg i Merverdiavgiftsregisteret.

Du kan også forhåndsregistrere deg når:

 • du kan dokumentere at du kommer til å omsette for 50 000 kroner eller mer i løpet av de første tre ukene, eller
 • du har kjøpt varer eller tjenester for 250 000 kroner eller mer for å produsere varer eller utføre tjenester du senere vil kreve moms på

Før du registrerer deg vil du måtte betale moms til leverandørene dine (utgående MVA) uten å få fradrag, og du har ikke lov til å kreve inngående MVA fra kundene dine.

Bruker du Conta Faktura vil du få en melding inne i programmet når du har fakturert for mer enn 50 000 kroner. I meldingen vil du få valg om å la Conta ta seg av registreringen.

Hvis ikke må du logge deg inn i Altinn for å sende registreringsskjema selv.

Noen varer eller tjenester er unntatt eller fritatt MVA, det vil si at du ikke kan registrere deg i MVA-registeret dersom du overgår grensen på 50 000 basert på salg av slike varer eller tjenester.

I merverdiavgiftsloven kan du se hvilke varer og tjenester som er unntatt MVA eller fritatt MVA.

Privatpersoner kan ikke registrere seg i MVA-registeret. De har dermed heller ikke lov til å legge MVA på utgående faktura.

Etterfakturering av MVA

Du kan ikke registrere deg i MVA-registeret før du har passert omsetningsgrensen. Det betyr i praksis at du vil sende en faktura som overstiger grensen, uten MVA inkludert.

Merverdiavgift kan du først inkludere når registreringen er fullført. En løsning er da å sende kunden en kreditnota for den første fakturaen, og sende en ny med MVA inkludert. Dette kalles å etterfakturere MVA.

Plikter som MVA-registrert

Når du har blitt registrert må du legge på merverdiavgift på utgående fakturaer, og sende inn MVA-melding (tidligere kalt omsetningsoppgave) annenhver måned.

I MVA-meldingen oppsummerer du hvor mye moms du har betalt og krevd for å se om du er skyldig penger, eller skylder penger. MVA-meldingen må sendes selv om du ikke har hatt omsetning i en periode.

Fristene for MVA-meldingen er:

 • 10. april
 • 10. juni
 • 31. august
 • 10. oktober
 • 10. desember
 • 10. februar

Du kan søke om å levere MVA-meldingen årlig hvis:

 • du har vært registrert i MVA-registeret i minst ett år
 • du har levert MVA melding korrekt og innen fristen i minst ett år, og
 • du har omsetning under en million kroner

Fristen for å levere den årlige meldingen er 10. mars, året etter inntektsåret.

Når du er registrert i Merverdiavgiftsregisteret må du også føre regnskap etter bokføringsloven.

Trenger du rådgivning eller assistanse kan det nettbaserte regnskapsbyrået Regnskapshjelp hjelpe deg med regnskapsføring og rapportering.

Fordeler med Conta Faktura

Når du bruker Conta Faktura får du gratis tilgang til rapporter som gir deg bedre oversikt over firmaet ditt, og hjelper deg å levere MVA-meldingen.

MVA-rapporten i Conta er oppstilt slik som MVA-meldingen du skal levere inn til Skatteetaten. Du kan laste ned rapporten som CSV eller PDF.

Du kan også gi regnskapsføreren din tilgang til Conta Faktura slik at de kan hente ut opplysningene selv.

Kommentarer

 1. Anders Eineteig:

  Hei, har akkurat registrert meg her, men har allerede blitt momsregistrert og får ikkje til å legge til moms på fakturaene her… noen løsning på de?

  • Hanne Mørch:

   Hei Anders,
   Når bedriften er registrert i MVA-registeret må du gå til innstillingene i Conta Faktura, og huke av for det under fanen «Virksomhet». Da skal du kunne legge inn MVA på fakturaene dine. Har du flere spørsmål kan du ta kontakt med kunderservice så hjelper de deg!

   Mvh
   Hanne Mørch
   Webjournalist, Conta

Legg igjen en kommentar

For spørsmål til brukerstøtte, bruk dette kontaktskjemaet.

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få flere gode tips og nyheter på e-post.

Lag en gratis konto og kom i gang