Ny MVA-sats fra nyttår

Fra midnatt på nyttårsaften inneholder Conta Faktura en ny momssats for deg som selger varer og tjenester til utlandet.

Fra midnatt på nyttårsaften inneholder Conta Faktura en ny momssats for deg som selger varer og tjenester til utlandet.

Endringen har sammenheng med de nye MVA-reglene som gjør at den gamle omsetningsoppgaven for merverdiavgift forsvinner fra 2017. Den blir erstattet av en ny oppgave som har fått det klingende navnet «Skattemelding for merverdiavgift», eller «MVA-meldingen».

Nytt valg når du lager faktura

I motsetning til hva man kunne ønske seg, har det nye skjemaet er hel del flere poster enn før. Men de fleste gjelder innkjøp, og er ikke relevante for Conta Faktura.

Relevant er imidlertid den egne satsen for eksport, eller utførsel som Skatteetaten kaller det. Satsen er null prosent som før, men det nye er at du må rapportere inn hvor mye av totalen salgene dine til utlandet utgjør.

For at Conta skal kunne få med dette tallet i den nye MVA-meldingen, må du heretter velge «Eksport» i nedtrekksmenyen når du lager en fakturalinje med varer eller tjenester som leveres i utlandet. Tidligere måtte du velge «Unntatt».

Ny MVA-melding i Conta 2.0

Siden en ny utgave av Conta Faktura skal på lufta før den første nye MVA-meldingen må sendes inn til Skatteetaten, kommer vi ikke til å gjøre endringer i den gamle MVA-rapporten i dagens system.

Når ny versjon av Conta Faktura lanseres, vil du se at den gamle MVA-oppgaven viser for omsetningen til og med 2016, mens den nye MVA-meldingen vil vise for alle inntekter fra 2017 og framover.

Kommentarer

 1. Kari Onstad winge:

  Hei
  Jeg skal sende fakturaer. de sier null i merverdiavgift, likevel presenteres de for oppdragsgiver med summen inkl. mva og det forvirrer både mottaker og undertegnede. det var ikke slik før.
  Oppdragsgiver ber om og få summen uten inkl. mva. hva gjør jeg?

  • Jostein Hakestad:

   Hei Kari!

   Takk for spørsmålet. Jeg har videresendt dette til brukerstøtte slik at de kan hjelpe deg best mulig med problemstillingen.

   mvh
   Jostein Hakestad
   Webjournalist, Conta

 2. Hans Petter Brox:

  Hei!
  Jeg fakturerer til utlandet, men kan ikke velge denne nye MVA-satsen. Har det noe med at jeg ikke er MVA-registrert?

  • Bjørn Tore Søyland:

   Hei Hans Petter!

   Jeg har sendt spørsmålet ditt videre til kundeservice så vil de svare deg så fort de får sett på saken.

   Mvh
   Bjørn Tore
   Webjournalist, Conta

 3. Håvard Engebretsen:

  Hvordan får jeg lakt til momsen?

  • Jostein Hakestad:

   Hei Håvard!

   Jeg anbefaler å legge inn moms ved å gå inn under VARER-fanen, og legge til en ny vare. Der kan du legge inn MVA-satsen for varen. Når du lager en ny faktura og henter frem denne varen i varelinjen, vil MVAen bli riktig.

   Men: Du kan også beregne MVAen når du lager fakturaen. Det er bare å velge riktig sats fra nedtrekksmenyen på hver varelinje.

   Mvh
   Jostein Hakestad
   Webjournalist, Conta

Legg igjen en kommentar

For spørsmål til brukerstøtte, bruk dette kontaktskjemaet.

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få flere gode tips og nyheter på e-post.

Lag en gratis konto og kom i gang