Vær forberedt på mange flere konkurser

Er du føre var kan du beskytte din egen virksomhet mot dårlige betalere, og forhindre betydelige tap.

Ferske tall fra Brønnøysundregistrene avslører en drastisk økning i antall konkurser. 403 bedrifter gikk konkurs i august, og det er Vestlandet som er hardest rammet av den negative trenden, melder Dagens Næringsliv. Hordaland opplevde en nesten-dobling av antall konkurser i august 2015 sammenlignet med samme måned i fjor, og tendensen er i snitt negativ over hele landet.

Frode Berg er sjef i den norske avdelingen av kredittbyrået Experian, og ser alvorlig på utviklingen.

– Basert på tallene fra finanskriseårene forventer vi sterk konkursvekst utover høsten, og at tallet vil ligge stabilt høyt i 2016, sier Berg til DN.no. I august steg antall konkurser og tvangsavviklinger med over ni prosent. Det er mye, forklarer han.

Les mer på Conta Inkasso: Stålsett deg for en bølge av konkurser.

Du får sjelden pengene tilbake

Morten Haugen, partner i Rime Advokatfirma DA, understreker hvor viktig det er å ta forholdsregler.

– I bobehandlinger ser jeg altfor ofte kreditorer som har fortsatt å levere til kunder lenge etter at de burde ha sagt stopp. Det er mulig å unngå eller i det minste redusere tap ved å være føre var og ha gode rutiner, sier Haugen.

Ofte vil du som kreditor stå et godt stykke bak i køen når et konkursbo skal gjøres opp. For eksempel skal ofte banker og finansinstitusjoner ha tilbake for sikkerheten de har i lånene de har gitt. Hvis du foretar en kredittsjekk før du gjør et større salg eller inngår et kundeforhold, har du betydelig bedre forutsetninger for å sikre dine egne penger og din egen bedrift.

Når bør jeg kredittsjekke? Les våre 9 gode tips.

Kilde: Brønnøysundregistrene/Dagens Næringsliv

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få flere gode tips og nyheter på e-post.

Lag en gratis konto og kom i gang