Vær oppmerksom på konkursbølge

Konkurstallene har vært på vei oppover i hele 2013. Trenden fortsatte i oktober, med 15,8 prosent økning i forhold til oktober i fjor.

Konkurstallene har vært på vei oppover i hele 2013. Trenden fortsatte i oktober, med 15,8 prosent økning i forhold til oktober i fjor.

I vår fikk denne økningen i konkurser oss til å spekulere på om landet var inne i en konkursbølge. Nå kan vi konstatere at dette ikke var en tilfeldig variasjon.

For deg som næringsdrivende betyr dette at du må være ekstra på vakt. Spesielt når du begynner å jobbe med nye og ukjente kunder, eller fakturerer risikobransjene bygg/anlegg, restaurant, eiendomsutleie og spesialbutikker.

Også privatpersoner bidrar sterkt til statistikken, med 120 personlige konkurser i oktober.

Ta forholdsregler

Du bør iverksette noen enkle tiltak for å redusere risikoen ved å gi kunder kreditt.

Gjør forhåndsundersøkelser av nye kunder med kredittsjekker, ikke vent med å fakturere, kjør inkasso straks hvis det blir nødvendig, og ta gjerne mer av betalingen på forskudd.

Du kan med fordel være mer skeptisk til å gjøre store og langvarige jobber uten noen form for sikkerhet. Etappevis betaling er en løsning.
Del oppdraget opp i deler og fakturer på for- eller etterskudd underveis i den etappevise planen.

16,6 prosent økning totalt

Det var 535 konkurser og tvangsavviklinger i oktober, mens det tilsvarende tallet i fjor var 462. Størst økning var det i Østfold (73,3%), Telemark (55,6%) og Troms (55,6%).

De første ti månedene i 2013 har antallet konkurser økt med 16,6 prosent totalt.

Telemark ligger på konkurstoppen i denne perioden. Bare Finnmark har hatt færre konkurser i år enn i 2012. I vårt nordligste fylke har det vært en nedgang på hele 10,4 prosent.

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få flere gode tips og nyheter på e-post.

Lag en gratis konto og kom i gang